Då var det dags igen för veckans vegetariska rätt. Eftersom matlagningsstunden var rätt så stressig idag, skulle iväg på mellantjejens adventskonsert i stadens kyrka, passade det bra med en snabb rätt. En klassiker på min vegetariska menyn är linssoppa. Den är lättlagad, snabb och god. Just det det här receptet har hängt med i drygt 20 år!
Recept förknippas ofta med ett speciellt tillfälle eller en speciell person. Linssoppa är Cissi! Varför då? Jo, linssoppa smakade jag första gången när jag under studietiden i Umeå bodde bodde tillsammans med min kompis Cissi som nu är vegan. På den tiden åt hon kött men var på väg att bli vegetarian. Vi delade en lägenhet – hade varsitt rum men gemensamt vardagsrum, toalett, kök och bäst av allt gemensamma middagar. Vi lagade mat åt varandra varannan dag och åååååh så trevligt det var med ny god mat och långa samtal. Jag tänker extra mycket på Cissi idag eftersom jag just idag fått veta att hennes mamma nyligen dött <3.
Linssoppa (4 portioner)
3 dl gröna linser
1l grönsaksbuljong
2 gula lökar
4 medelstora potatisar
1 burk krossade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
2 tsk vetemjöl
1 dl grädde/matlagningsgrädde
Gör så här:
Blötlägg linserna några timmar
häll av vattnet
Koka upp grönsaksbuljongen
Skala och hacka löken
Skala och skiva potatisen
Lägg ned linser, lök, potatis, tomatkross, vitlök, salt och timjan i buljongen
Låt koka ca 15 minuter
Blanda vetemjöl och matlagningsgrädde. rör ned i soppan och låt koka 3-5 minuter
Servera med mjukt bröd
Hoppas det smakar!
Ping: Mandelgröt | Mitt rörliga liv
Ping: Parmesanpaj med medelhavsgrönsaker | Mitt rörliga liv