Mina träningsformer – Del 1 Löpning

Det här inlägget tänkte jag skulle bli del 1 i en serie om ”mina” träningsformer.  Jag tänkte ta upp några fördelar och nackdelar och några av mina erfarenheter. Det som är mina träningsformer i denna fas av livet är:

  • löpning
  • längdskidåkning
  • styrketräning på gym

Löpning har jag sysslat med hela livet och den största fördelen med löpning är att det är en väldigt enkel sport. Alla kan springa och man behöver inte så mycket mer utrustning än ett par bra skor. Dessutom kan man träna när som helst, överallt och alla årstider. Jättebra tycker jag. Det går liksom inte att skylla på något om man inte tränar.

Andra fördelar är att man också kan förbättra sin kondition relativt snabbt. Löpning ger också många andra positiva hälsoeffekter som ett positivare psyke, minskad risk för hjärt-kärlsjukdom och cancer (http://www.fokus.se/2010/04/poppis-att-trana-%E2%80%93-slitigt-for-knana/)

Löpning är också en träningsform som är extra bra för kvinnor eftersom de stötarna som löpningen ger gör att det blir små bristningar i skelettet. När skelettet sedan läkts har det blivit lite starkare (http://www.viktvaktarna.se/util/art/index_art.aspx?tabnum=1&art_id=9201864&sc=3022) . Följden blir att risken att drabbas av benbrott som gamling är lägre för de kvinnor som sprungit. Bra, tycker jag .

Men det finns inte bara fördelar med löpning. Löpning kan om man springer på fel sätt vara destruktivt för kroppen. Särskilt längre sträckor på asfalt innebär ett hårt slitage på knä, höfter och benhinnor. Det är stor skillnad mellan att gå snabbt och jogga. När man joggar/springer ökar belastningen kraftigt. Knän och höftleder är de mest utsatta kroppsdelar hos en löpare, särskilt om man bär på några kilos övervikt. Vill det sig riktigt illa kan man få stressfrakturer. Skräckexemplet på en skada hos långdistanslöpare är stressfraktur på lårbenet. En sådan skada är mycket svårläkt eftersom den innebär att skelettet helt enkelt stressats sönder. För att undvika skador bör man varva löpningen med någon annan mer skonsam träning som t.ex. cykling (http://www.fokus.se/2010/04/poppis-att-trana-%E2%80%93-slitigt-for-knana/).

Jag tycker också att man ska satsa på att bygga upp kroppen (särskilt lår och vader) med styrketräning så klarar den bättre stötarna som blir vid löpning. Rygg- och magmuskulatur är också viktig att bygga upp för en bättre hållning. Nu när jag blivit lite starkare på dessa ställen på kroppen märker jag skillnad.

20151216_160114

Igår efter jobbet gav jag mig ut på en liten löptur på ca 6 km  i 15 minusgrader. Tummen upp för det! 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mina träningsformer – Del 1 Löpning

  1. Åsa skriver:

    Bra skrivet! Själv har styrketräningen blivit ett måste, efter diverse skador på grund av för ensidig träning. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s