Mina träningformer del 2- längdskidåkning

Så var det dags för del 2 i en serien om ”mina” träningsformer just i den fas av livet där jag befinner mig nu:

 • löpning
 • längdskidåkning
 • styrketräning på gym

Jag har tidigare, i del 1, tagit upp några av löpningens fördelar, nackdelar och också några av de erfarenheter jag har. Idag är det dags för längdskidåkning.

20151224_111006

Längdskidåkning har jag sysslat med lika länge som jag sprungit, fick mina första skidor när jag var ca 2-3 år. Längdskidåkningens absolut största fördel tycker jag är att det är en väldigt säker och skonsam sport. Risken för skador är minimal och allvarliga skador är särskilt sällsynta.

Att skaderisken är så låg beror på att belastningen på leder och muskler blir inte så stor som vid t.ex. löpning eftersom man rör sig mjukt och rytmiskt vid längdåkning.  En annan stor fördel är att det är en av få aktiviteter där man använder näst intill alla kroppens viktiga muskelgrupper, så att man får ett komplett träningspass. Längdskidåkning är liksom andra konditionsidrotter (t.ex. löpning) också nyttigt för hjärtat och lungorna och det går därmed att snabbt förbättra sin kondition.

En annan positiv effekt är den mentala biten. Att glida fram mellan skogens rimfrostvita träd tror jag är för de allra flesta både välgörande och lugnande för både hjärta och sinne. För mig funkar det i alla fall på det viset.

Nackdelar? Finns det några sådana? Jo en hel del.  Den allra största nackdelen är att man inte kan utöva sporten överallt och året om. Det måste finnas snö. Och det är ju inte överallt som det finns snö ens i vårt nordliga land. En annan nackdel är att längdskidåkning är en materialsport. En dyr sådan! Det är skidor, stavar, pjäxor, vallor, vallaställ, kläder… You name it! Inte för att man behöver allt men skidor, stavar och skidskor är i alla fall måsten. Nackdel nr. 3 är att även fast det finns tillgång till snö så så är det inte alltid säkert att man kan träna längdskidor för det. Nä, då kan det bli för kallt för att åka. Jag har åkt när det varit så kallt som -20 grader men åker allra helst vid 0- -5 grader.  Funkar också att åka ner till -15 grader men det är absolut skönast vid 0- -05 grader. Helst bör det också finnas ett uppkört spår för att det ska bli roligt att åka. Det är inte så kul att åka offpist med längdskidor. Men det funkar om man bara går fram med skidorna.

”Om du kan gå, kan du åka skidor” är ett uttryck som längdåkningens förespråkare använder för att framhäva att rörelserna när man åker skidor påminner mycket om rörelserna när man går.  Det ligger mycket i det påståendet, men vill man som vuxen lära sig att åka skidor skulle nog de flesta nybörjare ha stor nytta av ett par timmar tillsammans med en duktig skidlärare. Det finns flera föreningar och också skidcoacher runt om i vårt land som erbjuder olika typer av skidskolor i grupp men också privatlektioner erbjuds om man hellre vill ha det. Googla! På kort tid kan nybörjare lära sig längdåkningens grunder, de olika teknikerna och de olika växlar som finns. Allt beroende på ambitionsnivå.

(källa: egen erfarenhet men vill du läsa mer om längdåkningens historia o.s.v så kolla t.ex. här Populär historia

Detta inlägg publicerades i Träning och märktes . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Mina träningformer del 2- längdskidåkning

 1. Blir så sugen på att åka skidor när jag läser! 🙂 Är uppvuxen med skidåkning men tappade det någonstans i tonåren.

  Gilla

 2. Mari skriver:

  Åh, låter underbart =) Äntligen har snön kommit till Sundsvall, så hoppas kunna åka lite snart.

  Gilla

  • Q-Vinna skriver:

   Åhhh, så snön har kommit ända ner till S-vall. Kul! :). Här 60 mil norrut finns det snö så att det precis går att åka men inte så mycket mer.

   Gilla

   • Mari skriver:

    Det är så pass, vilken vinter. Hoppas verkligen det inte ska fortsätta vara så här varje år.
    Tyvärr kom minusgraderna med snön också, termometer visar -20 idag =/

    Gilla

 3. Jag har ett par längdskidor (som förvisso har ett par (typ 10…) år på nacken, som är jättefräscha (= nästintill oanvända)! Får av ngn märklig anledning aldrig tummen ur och åker. Kanske för att vi har snö typ 5 dagar på ett år (om vi har tur). 😉

  Kram M

  Gilla

  • Q-Vinna skriver:

   Förstår att det inte blir något åkt om ni har snö så få dagar/år. Här har vi snö från ca början december-början på april , lite enklare att få tummen ur på det tidsspannet:)

   Gilla

 4. Pingback: Jag har visst gått och fyllt år | Mitt rörliga liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s