Inspo – intervaller på löpband ”tusingar”

Det är kallt nu, -31 idag som kallast. Eftersom det varit -20 och kallare sedan i lördags har jag tränat ingenting. I går kände jag därför ett himskans behov att röra på mig igår så jag drog till gymmet och körde en klassiker – löpintervaller på bandet. Även dessa kan man variera på en himla många sätt. I går valde jag att köra ”1 km intervaller” eller ”tusingar” som jag också brukar kalla dessa jobbiga godingar.

Jag värmde upp i ca 10 minuter, börjar alltid med att gå och sedan trappar jag upp farten  allt eftersom. Först joggar jag och sedan springer jag i allt högre tempo. Jag brukar öka farten efter varje -varannan minut med 0,5.1,0 beroende på känsla och dagsform. Efter ungefär 10 minuter har jag kommit upp till ca 10 km/h. Då är uppvärmningen klar och jag kör igång med passets huvudtema.

Igår var det som sagt tusingar som stod på menyn. Jag sprang 5 x 1000 m med en fart på 12,0-12,6 km med ca 2 minuters gåvila mellan varje intervall. Jag gissar att det är där jag borde ligga eftersom jag springer milen på ca 50-55 minuter. Rätta mig gärna om jag har fel för jag är absolut inte någon expert. Det sägs att man alltid ska ha lite lutning på bandet för att få det mer naturligt. Marken är ju aldrig helt platt. Jag kör oftast med 1-3% lutning. Springer jag med 0% lutning någon gång känns det som att springa nerför.

Efter temat kör jag alltid nerjogg 5-1o minuter.  Då minskar jag på farten med ett ett snäpp varje minut (t.ex. från 11 km/h-10 km/h) till en början tills jag kommer ner till ett skönt joggtempo. De sista minuterna gör jag som jag börjar. Jag går jag alltid. Oftast nöjd och med ett leende på läpparna. Supertrött och mycket svettig var jag efteråt och jag hoppas att tröttheten och svettigheten var ett bevis på att jag tagit på att jag kommer bli åtminstone liiite snabbare det här året.

Intervaller på löpband är för mig ett bra sätt att köra lite ”hårdare” pass på. Jag kan inte fuska med farten som jag annars lätt gör och eftersom jag bor långt upp i norr är det ibland svårt att träna konditionshöjande p.g.a kyla.  I ett tidigare inlägg har jag skrivit om en annan typ av intervaller på löpband- s.k. pyramider .

Supertusingar har jag nyligen upptäckt så brukar variera mellan dessa tre, pyramider, 1 km intervaller och som skrivet supertusingar. Har du något annat tips på intervaller som man kan köra på löpband? Jag tar tacksamt emot dessa.

Detta inlägg publicerades i Löpträning, Träning och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Inspo – intervaller på löpband ”tusingar”

  1. Mari skriver:

    Åh, dessa tusingar. Som jag både hatar och älskar dom =)

    Gilla

  2. Pingback: Springa på löpband | Mitt rörliga liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s