Mina träningformer del 3- styrketräning

Dags för del 3 i serien som jag startade för en månad sedan. Serien handlar om mina favoritträningsformer i livet just nu, d.v.s löpning, längdskidåkning och styrketräning. Jag har tagit upp fördelar, nackdelar, personliga åsikter och också försökt koppla till lite fakta från andra källor än mig själv. Del 1 handlar om löpning och den kan du läsa här. Del 2 handlar om längdskidåkning och den kan du läsa här här.

Jag tycker att de tre största fördelarna med styrketräning är att den går att utföra året runt och man kan träna sin styrka överallt- inne, ute, hemma, borta och på gymmet, Du kan också träna styrka med kroppen som enda redskap eller med vikter (fria vikter eller maskiner). En annan stor fördel är att man oftast blir bättre på de andra sporterna som man utövar om man samtidigt styrketränar på rätt sätt. Med en starkare kropp orkar jag exempelvis staka bättre när jag åker skidor och jag får också en bättre hållning när jag springer.Ytterligare en fördel är känslan. Efter ett styrkepass känner jag mig stark fysiskt och känner jag mig stark fysiskt påverkas också mitt psyke positivt.

Många kvinnor (jag är inte en av dem!) drar sig för att styrketräna med argumentet att de inte vill bli stora och ”kralliga”. Det kan man lätt tro om man tror på det som man ser i media, där starka kvinnor med mycket muskler ofta lyfts fram. Särskilt nu, eftersom jag upplever att det är något av en trend med att visa muskulösa tjejer i media.

Men det här med att bli stor och musklig, det behöver du inte vara rädd för. Om vi tittar på fakta så krävs det mycket träning för att bli en muskulös tjej/kvinna och kvinnor har generellt sett svårt att bli stora och ”kralliga” jämfört med vad de flesta men generellt har. De kvinnor vi ser i media är ofta elitidrottare som oftare har högre nivåer av testosteron än vi kvinnor som ligger på motionsnivå och de tränar också väldigt mycket och specifikt just för att få ökad muskelmassa. Om risken/chansen med att bli stor och ”krallig ”och ytterligare fakta om det skrev Jacob Gudiol i denna artikel i Svd.

En annan nackdel med styrketräning är förutom risken (eller chansen som jag ser det 😉 ) att få mycket muskler är skaderisken. För att minska skaderisken är det viktigt att vara tillräckligt uppvärmd innan man börjar styrketräna och att också utföra rörelserna på rätt sätt. Jag brukar alltid titta på videoklipp på Youtube eller på olika träningsbloggar om jag ska prova en ny övning. Fast även om man utför en övning på rätt sätt, kan det gå fel. Det är jag ett levande bevis på.

Under sommarsemestern förra året besökte jag ett hotellgym en morgon och började styrkepasset med att swinga en kettlebell efter en kort uppvärmning. Swingat kettlebell har jag gjort många gånger tidigare men denna gång knäckte det till i ryggen och jag tror att jag fick någon form av ryggskott. Jag kunde knappt gå på hela dagen och hade en fruktansvärd smärta trots smärtstillande tabletter. Det tog en vecka innan jag var smärtfri och jag kände av ryggen mycket längre än så. Anledningen till att det gick fel just den gången kan vara att  jag hade värmt upp för lite innan jag började swinga. Jag är segstartad på morgnarna och skulle nog behövt en längre uppvärmning.

20150727_170743

Så här såg jag ut dagen efter Swingen med stort S – lätt framåtböjd och med ett konstant smärtuttryck i ansiktet. Aj!

Detta inlägg publicerades i Styrketräning och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s