Fartlek på skidor

Jag blev så himla glad när jag under kvällens bloggrunda såg att det fanns litet sug på att åka längdskidor. Längdskidor är ju världens bästa sport! Hela kroppen tränas och samtidigt är man ute i friska luften. Kan det bli bättre?

Eftersom skidåkning är en konditionssport liksom löpning så kan man variera sin träning på ett liknande sätt som en löpare gör. Skidåkare brukar dela in träningen i dessa kategorierna A1, A2 och A3. Dessa är förenklat mått på hur intensiv (för hjärtat) och ger oftast också en indikation på hur lång träningen är rent tidsmässigt.
20160206_152741
A1: Distans, 60-75% av maxpulsen (oftast lite längre pass tidsmässigt, 1h och mer)

A2: Snabb distans, 75-85% av maxpulsen, (tidsmässigt ca 30-60 min)

A3: Intervallfart, 85-100% av maxpulsen (15-20 min med vila emellan)

På nivå A1 och A2 är inga problem tycker jag att hitta inspiration till pass att åka men på A3 (intervallfart) kan inspirationen ibland tryta. Därför tänker jag idag bjuda på några tips.

Jag brukar köra långa intervaller, korta intervaller och fartlek på denna nivå. Ett av vinterns intervallpass på skidor har jag skrivit om här.

Fartlek på skidor är ett annat bra och roligt sätt att få upp intensiteten på passet. Jag brukar då börja med att åka en uppvärmning på ca 1,5 till 2 km och sedan köra igång med fartlek. Fartlek innebär som namnet antyder att man leker med farten i terrängen (varierar farten) och det blir en variation av långa och korta intervaller, platta och backiga, beroende på hur terrängen ser ut. Jag brukar exempelvis bestämma att jag ska köra 8 stolpar snabbfart och sedan vila 3-4 stolpar (lyssna på din puls!). En annan variant kan vara att köra järnet uppför en backe och sedan vila när du kommit uppför krönet. Passet behöver inte heller vara helt förutbestämt utan man kan mixa korta och långa fartökningar beroende på känsla och terräng. Ut och åk!

Detta inlägg publicerades i Längdåkning och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fartlek på skidor

  1. Åsa skriver:

    Det verkar så himla mysigt att åka längdskidor! När gjorde jag det sist? Får kanske planera in en snö-semester nästa vinter!

    Gilla

  2. Q-Vinna skriver:

    Ja, det tycker jag 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s