Tävla eller inte tävla?

Att tävla eller inte tävla i en tävling – vilket är bäst/sämst eller rätt/fel? Jag svarar på direkten utan att reflektera ens en enda sekund. Tävla! Det är det som är bäst och rätt för mig.

Läste ett inlägg av Malin häromveckan som blev inspiration till detta inlägg. Hon skrev att hon hade dubbelmoral gällande detta ämne.

”Köra tävling, när man kan njuta i snigeltempo?”

Så lyder min filosofi i grund och botten. Och visst; man kan ju springa i snigeltempo på tävling också.  Så länge man inte missar ”maxtiden” (om en sådan finns).
Det är väl lite så jag ser på tävlingar – Jag kan springa och samtidigt bli servad med tilltugg och/eller vätska. I övrigt är tävlingar inte riktigt ”min grej”.

Springa en sträcka – Med tidspress, tillsammans med hundra-/tusentals andra och dessutom betala för det? När jag kan springa samma sträcka på egen hand, gratis och helt ensam (eller i ett mindre sällskap) oh få njuta lite extra…?

Läs hela hennes inlägg här.

Som sagt så gillar jag tvärtemot Malin att tävla och betalar gärna ett par hundra kronor för att få plåga mig och ta ut mitt max i ett lopp. Jag skulle aldrig få för mig att anmäla mig till en tävling och planera att springa i snigeltempo (om det sedan råkar bli snigeltempo så är det också fine men det är aldrig min plan). Nej, tack! Anmäler jag mig till en tävling då springer jag mitt snabbaste. Själva grejen med att anmäla sig och vara med vara med i en tävling är att t-ä-v-l-a.

Tävla kan man göra på flera olika sätt, mot/med sig själv, mot andra eller både och. Oftast tävlar jag mot/med med mig själv, vilket innebär att jag sätter upp ett mål för tävlingen, typ att jag ska springa under en viss tid eller att jag ska försöka komma på samma tid eller helst snabbare än när jag sprang loppet sist som har rätt. Men jag erkänner att ibland tävlar jag också mot någon annan, d.v.s jämför mig med någon annan. Det brukar oftast vara någon som jag vet att jag tidigare sprungit hyfsat jämt med. För mig är den bästa grejen med att anmäla till en tävling att jag blir mycket mer motiverad att, både träna mer (hårdare) och också mer grenspecifikt. Nu när jag inte är anmäld till någon tävling (än!)så visst tränar jag men det blir lite mer av ”feelgoodträning”, d.v.s. lite mindre och lite av varje.

Hur känner du inför det här med tävlingar och att tävla? Känner du som Malin, är med i tävlingar för att få tilltugg och vätska men struntar i själva tävlandet/prestationen eller gillar du att tävla som jag?

Detta inlägg publicerades i Tankar och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s