Planering eller spontanitet ?

Jag känner mig själv som en planerande person. Tror också och är är känd som en planerande person. Ni vet, en sådan som älskar att skriva listor, boka in saker i kalendern och ha koll på sina dagar. Struktur är trygghet för mig. Förut kunde jag bli helt förstörd om något eller någon kom och rubbade mina cirklar och min planering. Den kanske inte så smickrande egenskapen har jag nästan lyckats träna bort helt med åren. Nu kan jag oftast ta en sådan grej med en klackpark och utnyttja luckan i min kalender till något bra istället.

Men jag måste faktiskt klappa mig själv på axeln. Och kanske också ni alla andra planerande personer runt om i världen. Utan att ha vetenskapliga bevis stickar jag ut hakan lite grann. Jag tror att vi planerande personer får mer saker gjorda och också ett bättre resultat än de som planerar nada och bara kör på känsla och spontanitet.

Jag menar hur man man träna eller öva för att bli bättre utan att planera någonting överhuvudtaget. Det går bara inte! För att bli bättre på någonting måste man planera och ju bättre man planerar och lyckas utföra sin planering desto bättre kan man bli. Med någonting menar jag allting där man kan prestera något- fysisk prestation, jobbet, skrivande… Planering och utförandet är A och O!

Fast det gäller såklart också att planera rätt för den målbild du har och också hålla dig till din plan. Vill du bli snabbare i löpning kan planen inte vara att gå till gymmet och gymma 2 gånger/vecka och springa 1.  Vill du bli starkare kan du inte gymma 1 gång/vecka och springa 3. Vill du lära eleverna att skriva lyrik kan du inte undervisa om novellskrivande…

Min plan för att bli starkare och ändå behålla kondisen som jag tänker hålla mig till ända till slutet av januari, ser ut så här:

  • styrketräning 2-3 gånger/vecka
  • konditionsträning 2 gånger/vecka (löpning, skidåkning, spinning…)

Vad tror ni andra? Vad lönar sig bäst för att få resultat? Planering eller spontanitet? Jag är så nyfiken på era åsikter. 

Detta inlägg publicerades i Planer, Tankar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s