Ord som gett mig styrka

Äntligen jullov efter en intensiv höst. Maken har jobbat 2-3 dagar/vecka  i huvudstaden och jag har jobbat som vanligt heltid plus kört hemmaracet med hämtningar och lämningar på förskolan, fixat middagar till alla barnen , skjutsat de två äldsta till träningar, lett träningarna varannan vecka och hunnit med att någorlunda regelbundet träna själva. Hela hösten lång. Heja mig!

Jag tror aldrig att jag ens nämnt mitt jobb förut, eller har jag det? (kliar mig i huvudet och funderar) I alla fall så har jag inte berättat mycket om mitt jobb men idag kommer det. För jag gillar faktiskt mitt jobb och framför allt mina elever.

Det som gjort att jag orkat denna höst är alla underbara elever. Har haft världens tur och hela terminen lång haft en störtskön grupp med till största delen ambitiösa elever som efter sin förmåga kämpat att lära sig det svenska språket. Deras mål är att så snabbt som möjligt komma in på gymnasiet.

För tiden är himla knapp. Kommer man till Sverige i gymnasieåldern har man 2-3 år på sig att skaffa sig grundskolebehörighet och sedan söka till ett gymnasieprogram. En del har bara 2 år och när det är som mest bråttom, har man bara 1 år på sig.

Det som ska läras in är heller inte lätt, samma saker som de som går i 9 och har gått nio år i svensk grundskola, ska dessa elever också kunna. Många av dem kan. Men de kan inte det på svenska. Så vi kämpar med att lära oss struktur och stil i en olika texttyper. Och sist men inte minst, en himla massa ord på svenska. Tillsammans har vi jobbat med så många genres vi hunnit med. Vi har läst, skrivit, pratat och försökt förstå det som står i texten men också det där svåra. Det som står mellan raderna. Det har handlat om poesi, tacktal, nyhetsartiklar och nu har vi börjat kämpa med att läsa krönikor.

En liten bit in på terminen fick jag de vackraste orden på ett handskrivet A4-ark av en elev. Essensen av orden som jag fick var att lilla jag gjorde ett bra jobb och att jag sporrade hen att vilja lära sig mer och bli bra på svenska. Orden jag fick sporrade i sin tur mig till att vässa mig till en ännu bättre lärarversion av mig själv under hösten. Därför tackar jag för för dina fina ord. De har värmt mig hela hösten.och hjälpt mig till att göra skillnad. För det är faktiskt det vi lärare gör om vi gör vårt jobb bra. Heja oss!

Du kan också göra skillnad och sporra någon annan till att vilja bli en bättre version av sig själv med hjälp av att säga eller skriva några vänliga ord till en medmänniska som kämpar på i vardagen. Det behöver inte vara så märkvärdigt. Nåt att tänka på sig här i juletid? Jag gillar dig för att att… Det är motiveringen som gör det hela. Prova! Bästa julklappen tror jag.  Jag har inte provat än för jag är ännu inte lika modig som min elev. Men jag jobbar på att bli.

Och du, heja dig, för du har säkert också lyft någon medmänniska denna höst. Även om du inte sagt det eller skrivit det rakt ut. Finns ju fler sätt att lyfta andra på. Kanske genom din blogg? God jul på dig!

Detta inlägg publicerades i Tankar och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ord som gett mig styrka

  1. hopihopi skriver:

    God jul till dig med!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s