Weekend i Finland

Nog för att jag gillar mitt jobb men jag gillar helgerna än mer. De bästa helgerna är långhelgerna med en eller två extra dag/-ar ledigt. En vanlig helg efter en arbetsvecka hinner jag inte så mycket mer med än att fixa med hemmet och att återhämta mig hemma men på långhelgerna hittar jag gärna på något annat också.

Denna helg ville  jag överraska äldsta dottern med en weekend. Dels eftersom hon fyller 15 år (dag!) men också för att jag tycker att det är roligt och jag tror att det är bra för relationen att ibland göra saker ihop bara med ett barn åt gången. Kanske är det också extra viktigt i tonåren? Inbillar mig i vart fall det.  Jag vet att vi hade det så mysigt förra året när vi åkte på fjällresa till Kvikkjokk bara hon och jag så jag bestämde där och då att vi skulle hitta på något bara hon och jag nästa år också.

20170429_215447 (1)

Denna gång tog med oss mamma/mormor och drog i väg i fredags efter jobb och skola. Vi åkte till Uleåborg. På fredagen tog vi en kort promenad och sedan myste vi på hotellrummet hela kvällen lång. På lördagen var vi på stan halva dagen, shoppade och åt lunch. Sedan vilade vi på rummet ett tag innan vi åt en mycket smarrig 2-rättersmiddag och tog en promenad på stan. Där var det mycket livat eftersom det tydligen var Vappu, finska för Valborgsmässofirande. Fast Vappu verkade inte vara helt likt det svenska. I Oulo var det i alla fall overaller på som verkade gälla för ungdomarna.

Idag, efter en god frukost och flera härliga finskamoment för mig var det dags att åka hem igen. Jag har kämpat med finskan i drygt 20 år, sedan jag träffade maken (hans föräldrar pratar nästan bara finska), och det går mycket sakta framåt.  Jag har haft hyfsat lätt för språk i skolan men finskan är eljest tycker jag, så svår. Men i helgen var jag så glad när jag flera gånger lyckades förstå vad folk pratade om (kontexten) och helgens finskamoment var när jag ordagrant förstod vad en mamma sa till sitt barn. Alla ord i en hel mening! Wow liksom! Ge mig 20 år till och jag kommer kunna flytande finska.

Detta inlägg publicerades i Ledighet, Resor och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Weekend i Finland

  1. hopihopi skriver:

    Åh finska är så svårt! Säger hon som bor i Finland och fått finskan på köpet eftersom pappa är finskspråkig. Men annars så, vet inte om jag klarat av att lära mig det annars… Kämpa på!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s