Vardagsäventyr

Projekt erbjuda mini frilufsliv lite nu och då pågår i vår familj. Hittills i minis femåriga liv har vi minst en gång om året  gått upp på ett berg i närheten och lagat lunch där. Vi har också och plockat bär varje höst. I år kom vi på att mini blivit tillräckligt stor för att prova på en natts tätning och eftersom mini velat gå upp på ett fjäll så spann vi vidare på den idén, eller snarare gick vi igång på den idén eftersom vi själva också var sugna på att tälta efter typ 15år utan en enda tältnatt.

Vi funderade över en lämplig tur och kom fram till att Kvikkjokk och en tur upp på Sjnerak (igen!) nog skulle bli en bra och lagom krävande 2-dagarstur. Jag gick dit förra midsommaren med äldsta dottern på men då gjorde vi en dagstur.

Vi började traska upp på fjället (500 m stigning) på lördagseftermiddagen efter att ha laddat med pizza i Jokkmokk. Efter typ 200 meter kom första ”När är vi framme?” Det kom många sådana men det var  mest för att mini var så himla spänd och sugen på att sova i tält. En annan spännande grej var att dricka vatten från bäcken när vi rastade. Och rastade det gjorde vi ofta, varje kilometer. Vi ville nämligen att det här med vandring och tältning skulle bli en trevlig upplevelse. Något som hon vill göra igen.

20170826_151232

När vi rastade gång nummer två bjöds det på andra godsaker än vatten, läsk och choklad. Det var faktiskt ganska jobbigt att gå uppför även för mig. Jag hade ju jätteryggsäcken på ryggen och det var inte igår som jag hade den där. Ryggsäcken har mest lagat på vinden och samlat damm de senaste åren. 20170826_145321

Efter några timmars vandring och tre raster var vi äntligen uppe på kalfjället. Där var det mycket blåsigt och kallt. Vi skyndade oss därför att laga mat på trangiaköket och sedan letade vi upp den perfekta tältplatsen och där slog vi upp tältet. Äntligen! tycket mini som genast ville krypa in och sova. Jag frös massor trots att jag tagit på mig alla kläder jag hade med mig så jag ville också in i tältet.

Vem somnade först? Mini! Vem sov bäst? Mini! Vi andra låg och lyssnade på tältduken som slog i vinden halva natten innan vinden mojnade. Då somnade vi också.

När vi vaknade var det dags för en frukost med utsikt. Och vilken utsikt sedan, Sareks toppar och Jokkmokks skogar och vattendrag. Helt underbart! Mycket, mycket vackrare än vad fotot visar.

20170827_083749

Efter frukosten tog vi ner tältet, packade ihop och började knata nerför fjället i lugn takt med många raster. Vi drack vatten från fjällbäcken, lunchade och njöt av det mycket vackra höstvädret som inte hade kunnat vara bättre. 20170827_100249

Jag är mycket nöjd med att vi lyckades komma iväg så här en helt vanlig korthelg.  Det händer inte alltför ofta. När vi kom hem bestämde vi att det ska bli minst ett friluftsäventyr om året och började genast fundera över vad vi ska hitta på 2018.  Det om något är ett tecken på en lyckad resa.

Detta inlägg publicerades i Resor och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vardagsäventyr

  1. Kari skriver:

    Bra jobbat, det gäller att trygga återväxten för nästa generation friluftsmänniskor som kan älska och ta hand om naturen!

    Gilla

  2. hopihopi skriver:

    Vilka härliga bilder!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s